Uddannelsen
På farmakonomuddannelsen tager vi afsæt i virkeligheden og skaber sammenhæng mellem teori og praksis, så du bedst muligt kan være med til at sikre høj patient- og medicinsikkerhed for brugere af medicin.
Uddannelsen har hyppig veksling mellem en teoretisk del og en praktisk del, og en stor del af din uddannelse foregår i praktik på et uddannelsesapotek.
På uddannelsen støtter og coacher vores dygtige undervisere dig i, at du gennem din studietid får den læring, du skal have for at bygge et vidensfundament.
Adgangskrav
Adgangsgivende gymnasiale uddannelser:
- Studentereksamen (stx)
- Højere forberedelseseksamen (hf)
- Højere teknisk eksamen (htx)
- Højere handelseksamen (hhx)
- Eux-uddannelse (eux)
- International baccalaureate (IB)
- Gymnasialt indslusningskursus for fremmedsprogede (GIF)
Farmakonomuddannelsen anbefaler et karaktergennemsnit på minimum 4 fra den adgangsgivende gymnasiale uddannelse og minimum karakter 4 i dansk på A-niveau. Ligeledes anbefaler vi minimum karakter 4 i matematik på C-niveau.
- Social- og sundhedsuddannelse, trin 2, samt dansk C, naturfag C og engelsk D som specifikke adgangskrav.
Udenlandsk eksamen
Hvis du har en udenlandsk eksamen og ønsker optagelse på farmakonomuddannelsen, skal du søge dispensation til optagelse. Derudover skal du opfylde et af nedenstående sprogkrav, hvis du har en udenlandsk adgangsgivende eksamen fra et land udenfor Norden.
Kontakt farmakonomuddannelsens studieadministration for at høre mere.
Sprogkrav
Farmakonomuddannelsens sprogkrav er, at et af nedenstående punkter er bestået med karakteren 02. Farmakonomuddannelsen anbefaler dog minimum karakteren 4 i dansk.
Sprogkravet skal være bestået inden studiestart.
- Studieprøven i dansk. Adgangskravet er en bestået Studieprøve med minimum karakteren 02 i alle delprøverne
Læs mere om Studieprøven i dansk på Studieprøven - Styrelsen for International Rekruttering og Integration - HF-enkeltfag Dansk på A-niveau med minimum karakteren 02 både mundtligt og skriftligt
- HF-enkeltfag Dansk som andetsprog på A-niveau med minimum karakteren 02 både mundtligt og skriftligt
Uddannelsens varighed
Farmakonomuddannelsen er normeret til 180 ECTS-point. Det svarer til tre års fuldtidsstudium med både en teoretisk og en praktisk uddannelsesdel.
Ansættelse og økonomi
Udover at opfylde adgangskravene, skal du ansættes som farmakomstuderende på et apotek, hvor den praktiske del af din uddannelse foregår.
I praktikken er du en del af hverdagen på apoteket, hvor du får kollegaer, der støtter din læring. Farmakonomuddannelsen er et fuldtidsstudie, hvor din mødetid i praktikken følger apotekets åbningstider.
Du får løn under hele din uddannelse, og derudover er ophold på Campus Pharmakon og uddannelsesmaterialer gratis for dig. Du kan se mere om lønniveau og gældende overenskomst mellem Farmakonomforeningen og Danmarks Apotekerforening her.
Uddannelsens fagområder
Uddannelsen har en bred faglig profil, som giver dig kompetencerne til at varetage en farmakonoms vigtige opgaver med høj faglighed inden for bl.a. medicin, egenomsorg, kommunikation og meget mere.
Uddannelsen har fem fagområder, der sammen giver dig et godt vidensgrundlag:
- Medicinsk-farmaceutiske fag (78 ECTS): Anatomi og fysiologi, Patologi, Almen farmakologi, Speciel farmakologi, Farmaci
- Samfundsfarmaceutiske fag (48 ECTS): Medicinsk sociologi, Lovforståelse, Sundhedsøkonomi, Klinisk farmaci, Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse
- Humanistiske fag (25 ECTS): Psykologi, Etik, Kommunikation, Pædagogik, Formidling
- Organisation og Ledelse (16 ECTS): Organisation, Ledelse og samarbejde, Markedsføring og salg, Logistik, Arbejdsmiljø, Kvalitetsstyring
- Metodefag (5 ECTS)
- Valgfag (8 ECTS)
Valgfag
På andet studieår vælger du et valgfag, der bliver omdrejningspunktet for det eksamensprojekt, du skal aflevere på dit tredje studieår. Som med resten af uddannelsen er der fokus på den virkelighed, du kommer ud til. Derfor kommer du også på et relevant studiebesøg i forbindelse med dit valgfag.
Du kan vælge mellem følgende valgfag:
- Klinisk farmaci på apotek
- Klinisk farmaci på sygehusapotek
- Lægemiddelfremstilling
- Markedsføring og salg på apotek
- Organisation, ledelse og samarbejde
- Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse
Eksaminer
I løbet af dine tre år som studerende på uddannelsen skal du til seks eksaminer. En skriftlig eksamen på første studieår, en mundtlig eksamen på andet studieår samt en mundtlig eksamen og tre skriftlige eksaminer (hvoraf den ene er dit eksamensprojekt) på tredje studieår.
Udover eksaminerne skal alle uddannelses- og praktikperioder godkendes.
Se tidligere resultater:
Bekendtgørelse og studieordning
Klik her for at læse farmakonomuddannelsens bekendtgørelse
Studieordningen for farmakonomuddannelsen (gældende for studerende indskrevet før september 2022)
Studieordningen for farmakonomuddannelsen (gældende for studerende indskrevet efter september 2023)
Studieordningen for farmakonomuddannelsen (gældende for studerende indskrevet efter september 2024).
Niveauvurderet uddannelse
Farmakonomuddannelsen svarer niveaumæssigt til en professionsbacheloruddannelse. Uddannelsen er vurderet til at være på niveau 6 i Kvalifikationsrammen for Livslang Læring. Niveauvurderingen er gennemført af Danmarks Akkrediteringsinstitution. Læs mere her.
Hvad betyder det for dig?
Farmakonomuddannelsen er en offentligt reguleret og finansieret uddannelse, der ligger uden for det ordinære uddannelsessystem. Niveauvurderingen gør det lettere for dig, der ønsker videreuddannelse på en professionshøjskole eller et universitet.
Uddannelsens opbygning
Fra teori til praksis
Din uddannelse er tæt koblet til den virkelighed, du møder som farmakonom, da en stor del af din uddannelse foregår i praktikken. Her øver du dig i, hvordan du anvender den teoretiske viden i praksis.
I praktikken får du vejledning og bliver introduceret til farmakonomers daglige arbejde. I dine praktikperioder har du en ugentlig studiedag, hvor du kobler teori med praksis gennem opgaver fra uddannelsen.
For at sikre, at du får mest muligt ud af dine praktikperioder, er der formuleret en række mål, du skal nå i løbet af perioderne. Den uddannelsesansvarlige på apoteket støtter dig i at lykkes med uddannelsen.
Masser af læring og liv på Campus Pharmakon
I løbet af din uddannelse er der otte uddannelsesophold på Campus Pharmakon i Hillerød - syv ophold af tre ugers varighed og et af to ugers varighed.
I undervisningen deltager du i afvekslende lærings- og undervisningsformer og i kombinationer på tværs af fag. Vi arbejder med øvelser og cases fra det virkelige liv i vores træningsapotek, så du bliver godt klædt på til dine fremtidige arbejdsopgaver som farmakonom.
Når du modtager undervisning i Hillerød, kan du bo på campus, hvor du deler værelse med en roomie. Der er gode muligheder for at sparre med dine medstuderende, fokusere på studiet, være social og skabe venskaber for livet.
Hvis du har spørgsmål til ovenstående, er du velkommen til at kontakte uddannelsens studieadministration:
Åbningstider hverdage: 9.30 - 15.00
Kontakt os via
tlf. +45 48 20 60 71
mail farmakonomuddannelsen@pharmakon.dk
Hold dig opdateret og få mere viden
Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, får du fortællinger og information om og fra uddannelsen fra studerende på tværs af årgange.
Du vil som en af de første få at vide, når listen over ledige uddannelsespladser er tilgængelig, og vi vil fortælle dig mere om uddannelsen, og hvordan du søger om optagelse. Du kan også holde øje med, hvornår du kan møde os i Hillerød til Åbent hus.